
A farmtól az asztalig: A mezőgazdaság jövőjének biztosítása innovatív technológiával
Pillantás a biztonság kritikus szerepére a mai mezőgazdasági ágazat fejlődésének megőrzésében
2003-ban az Egyesült Államok kormánya átminősítette az élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatot kritikus infrastrukturális ágazatként, hangsúlyozva az élelmiszer-termelés és -elosztás kiemelkedő hatását mind a nemzetbiztonságra, mind a gazdaság általános egészségére. Az ágazat védelme kiemelt fontosságú a szabályozók számára, de a mezőgazdaság számos biztonsági kihívással jár – a növények betegségjelzéseinek ellenőrzésétől az élelmiszer-csomagoló üzemek minőségbiztosításának fenntartásáig. Ez egy hatalmas iparág – amely mindent érint az energiatermeléstől a szállításig –, és nincs olyan „mindenkire jó” megoldás, amely minden potenciális fenyegetést kezelni tud.
Szerencsére a mezőgazdasági ágazatban dolgozók ma már hozzáférnek olyan fejlett megoldásokhoz, amelyek segíthetnek nekik nemcsak a telephelyük biztonságának javításában, hanem a munkavállalóik biztonságában és termékeik minőségében is. A mai fejlett videoanalitikai képességekkel rendelkező eszközök, mint például a hőkamerák, segítenek javítani a mezőgazdasági ágazat biztonságát az ellátási lánc minden szakaszában. A gazdaságoktól az élelmiszerboltokig a modern biztonsági eszközök segítenek abban, hogy a mezőgazdasági ágazat zökkenőmentesen és biztonságosan működjön.
MEGFIGYELÉS KIHASZNÁLÁSA A CSÚCSTECHNIKÁS ESZKÖZÖK VÉDELMÉRE
A mezőgazdaság nagymértékben függ más iparágaktól – beleértve a vizet is. A növénytermesztés és az állattenyésztés hatalmas mennyiségű vizet igényel, így a hozzáférés és a vízminőség kritikus aggodalomra ad okot. A szennyezett víz növények és állatok pusztulását okozhatja, vagy olyan betegségeket terjeszthet, amelyek károsak lehetnek a fogyasztókra. Ennek eredményeként sok önkormányzat ma már olyan eszközöket használ, mint a fix kamerák, radardetektorok és egyéb érzékelők, hogy megfigyeljék a víztározókat a behatolók, a dróntevékenység és a rendellenes viselkedés egyéb lehetséges jelei után kutatva. Ha gyanús tevékenységet észlelnek, ezek az eszközök riaszthatják a megfelelő személyzetet a helyzet felülvizsgálatára és a víz potenciális szennyeződéseinek vizsgálatára. Ezek az eszközök segíthetnek a katasztrófaelhárításban, a vízszintek monitorozásában és az árvíz terjedésének nyomon követésében is, hogy hatékonyabb vészhelyzeti reagálást tegyenek lehetővé.
A hagyományos biztonsági szempontból fontos figyelembe venni a mai gazdaságokban használt rendkívül értékes berendezéseket is. Az autonóm mezőgazdasági berendezések egyre elterjedtebbek, és nem ritka, hogy bűnözők betörnek létesítményekbe, hogy drága betakarító berendezéseket – vagy akár csak a működésüket lehetővé tevő fejlett GPS-rendszereket – ellopjanak. A modern video- és hangelemzés képes behatolók nyomait (vagy üvegtöréshez hasonló hangokat) keresni, és azonnal riasztani a bűnüldöző szerveket, jelentősen javítva a reagálási időket, miközben fontos törvényszéki bizonyítékokat is gyűjt. A megfigyelőeszközök kritikus szerepet játszanak a megfelelőség biztosításában is: bizonyos növények, például a biomérnöki úton előállított élelmiszerek szigorúan szabályozottak, és a termelőknek képesnek kell lenniük arra, hogy ellenőrizzék, ki és mikor férhet hozzájuk.
A mezőgazdasági ágazat terjeszkedik, és számtalan lehetőség kínálkozik a modern biztonsági képességek felhasználására a biztonság és a védelem mérhető javítása érdekében.
Az olyan erőforrások, mint a műtrágyák, szintén potenciális veszélyt jelentenek, és biztonságban kell tartani őket. A műtrágyák gyakran erősen mérgezőek és gyúlékonyak, ami azt jelenti, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket kell tenni a termelés, a szállítás és a tárolás során. A műtrágya tárolási körülményeinek nem megfelelő ellenőrzése nagyszabású katasztrófákhoz vezethet, ezért elengedhetetlen a tárolóhelyekhez való hozzáférés korlátozása és a veszély jeleinek ellenőrzése. A műtrágyák kritikus szerepet játszanak abban, hogy a gazdaságok világszerte kiváló minőségű élelmiszereket termeljenek, ami azt jelenti, hogy a műtrágyaellátás biztonságának fenntartása a mezőgazdasági biztonság alulértékelt eleme.
MAGAS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS BIZTONSÁGI SZABVÁNYOK FENNTARTÁSA
A kiváló minőségű élelmiszerek előállításáról szólva a növények egészsége is kritikus fontosságú a termelők számára – és az olyan eszközök, mint a hőkamerák, egyre nagyobb szerepet játszanak a gazdálkodók számára a betegségek és a termésromlás jeleinek azonosításában. Fejlett videóanalitika segítségével ezek a kamerák képesek megvizsgálni a növényeket abnormális energiajelek után kutatva, amelyek egy olyan betegség korai szakaszára utalhatnak, amely még nem mutatott külső jeleket. Ez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy hatékonyabban és költséghatékonyabban járjanak el, csak az érintett növényekre összpontosítva, a teljes termés kezelése helyett. A hőkamerák a talaj nedvességtartalmát is figyelhetik, lehetővé téve a gazdálkodók számára, hogy szelektíven öntözzék növényeiket. Ez segít megelőzni túlöntözést, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy csökkentsék költségeiket, egészségesen tartsák termésüket, és környezettudatos módon járjanak el.
Természetesen az emberek egészsége és biztonsága kiemelt fontosságú a mezőgazdasági ágazatban, és a modern biztonsági eszközök fontos szerepet játszanak az alkalmazottak védelmében.
A fúrócsigák és más veszélyes berendezések köré telepített érzékelők hangjelzést adhatnak le, ha valaki túl közel kerül. A kamerák segítségével ellenőrizhető a megfelelő védőfelszerelés a veszélyes területeken, sőt, akár a mezőgazdasági munkások rendellenes viselkedése is detektálható, amely sérülésre vagy más egészségügyi problémára utalhat. A gabonasilókban és feldolgozóüzemekben a hőkamerák képesek azonosítani a hőmérséklet-csúcsokat, amelyek gyakran megelőzik a katasztrófát. Például a kukorica darálása tűzveszélyes körülményeket teremthet, a hőkamerák pedig figyelemmel kísérhetik a helyiségben lévő berendezések hőmérsékletét, hogy biztosítsák, hogy a levegőben lévő részecskék ne gyulladjanak meg.
A szállítási és elosztási folyamat során az élelmiszerek biztonságának fenntartása is kritikus fontosságú. A kamerák segítségével biztosítható, hogy a csomagolóüzemekben dolgozók maszkot, kesztyűt és egyéb szükséges felszerelést viseljenek, a hőkamerák pedig minimalizálhatják az élelmiszer-romlás kockázatát azáltal, hogy biztosítják, hogy a szállító- és tárolólétesítmények megfelelően hűtve maradjanak, riasztást adva, ha a hőmérséklet egy bizonyos küszöbérték fölé emelkedik. Ugyanezek az eljárások követhetők az élelmiszerboltokban és az éttermekben is, biztosítva, hogy az élelmiszerek az első mag elvetésétől az utolsó falatig maximális frissességet tartsanak fenn.
BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM A MEZŐGAZDASÁG MINDEN SZINTJÉN
A mezőgazdasági ágazat terjeszkedik, és számtalan lehetőség kínálkozik a modern biztonsági képességek használatára a biztonság és a védelem mérhető javítása érdekében. A gazdálkodók biztonságban akarják tartani berendezéseiket és alkalmazottaikat. A tároló-létesítmények korlátozni akarják a romlást. A forgalmazók és a csomagolók be akarják tartani a megfelelőséget. Az élelmiszerboltok meg akarják őrizni a frissességet. És mindenki – minden szakaszban – biztosítani akarja, hogy a kiváló minőségű élelmiszerek eljussanak a fogyasztókhoz. A vízellátás védelmétől és a műtrágya biztonságának fenntartásától kezdve a talajminőség ellenőrzésén át a betegségek megelőzéséig a biztonság fontos szerepet játszik a mai mezőgazdasági ágazat erősítésében.
A cikket Nagy Ferenc (Country Manager, AxxonSoft Hungary Kft.) írta.
Forrás: https://www.linkedin.com/pulse/agr%C3%A1rbiztons%C3%A1gi-strat%C3%A9gia-ferenc-nagy-pwaff/
