Project Description

Vékonykliensek az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Karán több helyre is az NCoputing vékonyklienseket választották az elavult PC-k helyére! De miért is? Erről számol most be nekünk az MTA.

AS: Miért választották az NComputing eszközeit?

“Az MTA BTK 7 intézetében (Filozófiai, Történettudományi, Irodalomtudományi, Néprajzi, Zenetudományi, Régészeti és Művészettudományi Intézet) stabil hálózati infrastruktúrával és korszerű szerverparkkal rendelkezünk, a meghibásodások túlnyomó része a felhasználói PC-knél fordult elő. Szerettünk volna olyan eszközöket használni, melyek karbantartás-igénye és energiafelhasználása kisebb, mint a jelenleg használt PC-k esetében és lehetőleg a beszerzési ár is kedvezőbb legyen. Így találtunk rá az NComputing kliensekre.”

AS: A teljes PC-s eszközparkot lecserélték?

“Nem, ugyanis a Kutatóintézetek között és a kutatók munkaterületei között is jelentős különbségek vannak, így nagyon különböző eszközigényekkel találkozunk. Azoknak a kutatóknak ajánlottuk az NComputing klienseket, akik jellemzően szöveges állományokkal dolgoznak, belső elérésű adatbázisokban kutatnak, illetve a központi nyomtatási rendszert használják a nagy mennyiségű nyomtatási feladatukhoz.”

AS: Minden kutató vékonykliensen fog a jövőben dolgozni?

“A speciális kutatási területek igen gyakran igényelnek speciális informatikai eszközöket, ezért nem oldható meg, hogy pl. DNS-scannert, vagy mikrofilm olvasót, esetleg egyedi licencélésű kutatási szoftvereket vékonyklienssel üzemeltessük. Így azt nem tudjuk megoldani, hogy a teljes Kutatóközpont áttérjen az NComputing eszközeire, azonban ahol lehetséges, ott szeretnénk a PC-ket vékonykliensekre cserélni.”

AS: Mekkora kihívást jelentett, hogy nem egyes irodákban cserélték le a PC-ket, hanem szétszórva az épületben kellett NComputing eszközöket kihelyezni?

“Nem okozott problémát, mivel a hálózati struktúránk lehetővé teszi, hogy bármelyik intézet bármelyik kutatócsoportjában bármelyik kutató részére a szokásos PC helyett vékonyklienst adjunk anélkül, hogy jelentős változást tapasztalna a felhasználói fiókjában. Példaként hadd említsem a Régészeti Intézet egyik munkatársát, akinek a kutatásaihoz egyedi (idegen írásjelekkel ellátott) billentyűzetkiosztást is probléma nélkül biztosítani tudtuk úgy, hogy a korábban használt, megszokott Windows XP-s rendszerét kiválthattuk leállás nélkül.”

AS: Hogyan tudják adminisztrálni a szétszórtan elhelyezkedő klienseket?

“Az Intézetben több szintű hálózati adminisztrációs rendszert használunk, melynek az alapját a VSpace Server képezi, melyet remekül kiegészít az SCCM, illetve egy saját fejlesztésű eszközregisztrációs rendszer. Így, ha esetleg nem lenne egyértelmű, hogy melyik irodában van éppen a vékonykliens (pl. a munkatárs kutatócsoportot (irodát) váltott és nem szólt), akkor az aktuális bejelentkezés alapján a switch port-kiosztásból is meg tudjuk állapítani az iroda helyét. J A VSpace Server szolgáltatásai egyelőre minden kihívásnak megfeleltek, így extrém kihívással nem találkoztunk.”

AS: Mekkora kihívást jelentett az NComputing üzemeltetésének elsajátítása?

“Informatikus kollégáink között van, aki már évek óta NComputing eszközökkel dolgozik, így a kritikus feladatok elvégzését rá tudtuk bízni, a felügyeleti eszközök pedig áttekinthetőek, a jól beállított vékonyklienses architektúra a saját fejlesztésű rendszerekkel kiegészítve nem igényel túlzott többletfeladatot.”

AS: Mi a legnagyobb előnye az NComputing rendszerének?

“Mindenekelőtt a gyors hibajavítást emelném ki, hiszen egy esetleges eszközhiba esetén nem kell adatmentéssel, szoftvertelepítéssel foglalkozni, hanem a kliens kicserélése után azonnal folytathatja a kutató a munkát. Ez nagyfokú üzembiztonságot nyújt, ugyanakkor a távoli elérés segítségével az ügyféltámogatást kiszállás nélkül, a munkakörnyezet átvételével lehetséges elvégezni, így jelentős energiát takarít meg az IT-csapat.
Természetesen a gazdasági osztály számára a primer tényezők (ár, garancia, energiafogyasztás, stb.) is jelentős érv az NComputing eszközei mellett, az IT számára azonban az üzemeltetési feladatok magas szintű támogatása a legnagyobb előny.”

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Igazolja, hogy Ön nem robot.