Intelligens Videóelemzési Technológia

Mesterséges intelligencia alapú videóelemzés

• Az emberek felismerésére fejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló technológiának köszönhetően nagymértékben csökken a kisméretű állatok, az enyhe esőzés, vagy a világítás okozta fényviszony változások által kiváltott téves riasztások mértéke.

• Nagyobb pontosság, kevesebb hamis riasztás.

• Több eseményszabály a különböző alkalmazásoknak megfelelően.

• Videótartalom-elemző (VCA) detektorok illetéktelen behatoláshoz, lézengés, vonalátlépés, eltűnt vagy felügyelet nélkül hagyott tárgyak jelzéséhez, arcfelismeréshez és tömegdetektáláshoz.

A VIVOTEK Smart VCA következő generációs videóanalitikai csomag a VIVOTEK kamerákon futó biztonságtechnikai alkalmazásokhoz használható. A fedélzeti Smart VCA csomag tartalmazza a behatolás észlelést, a lézengés és a vonalátlépés detektálását, a felügyelet nélkül hagyott és az eltűnt tárgyak észlelését, az arcfelismerést és a tömeg detektálást és ezek elemzési módszereit.

Deep learning technológia

A VIVOTEK intelligens VCA magját egy deep learning technológiával kifejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló motor adja, amely igen fejlett pontosságot kínál a személyek észlelésében a hagyományos szabály-alapú rendszerekhez képest. A VIVOTEK cég felhasználta a megfigyelés terén szerzett mélyreható és széleskörű tapasztalatait, és hatalmas képadatbázisokat hozott létre, hogy kifejleszthessen egy neurális hálózati elven működő érzékelő motort az emberi alak felismerésére. Az emberi sziluettek adatbázisa és az előképzett deep learning modell segítségével történő gyors válaszok alapján az intelligens motor azonnal felismeri az emberi formákat a megfigyelt területeken. Mivel a videómegfigyelés az emberek többsége által nagy érdeklődésre számot tartó terület, a személyfelismerés funkció gyors konfigurálhatóságot tesz lehetővé a felhasználók számára a telepítés során. Az emberek észlelésekor csak az emberi tevékenységek szolgálhatnak az eseményjelzők indikátoraként úgy, hogy a rendszer a növényzet és az elhaladó járművek mozgását, vagy a különböző állatok tevékenységét figyelmen kívül hagyja. Ez segít csökkenteni mind a téves riasztások számát, mind pedig a kamera konfigurálásához szükséges idő és energia mértékét.

Több eseményre vonatkozó szabályok

A mesterséges intelligencia magja fölött több eseményre vonatkozó szabály áll rendelkezésre a behatolásjelzés, a zónában lézengő vagy a kijelölt vonalat átlépő személyek jelzése, hiányzó és eltűnt tárgyak észlelése, valamint a zónában lévő tömegben keresendő arcok észlelése érdekében. Ezek a szabályok teljes mértékben lefedik a tipikus biztonsági alkalmazási követelményeket, egy kamera nézetére pedig több szabály is létrehozható és alkalmazható.

Intelligens VCA felhasználói felület – élő mód

Intelligens VCA – beállítások

Behatolásjelzés

A VIVOTEK behatolásjelzője segítségével észlelhetők a kamera látómezőjén belüli területre belépő vagy onnan távozó személyek.

Példa az alkalmazásra:

• Érzékeli, amikor egy személy több óra elteltével belép a bank széfjének helyiségébe vagy egy iskolaépületbe.

• Érzékeli, amikor egy személy távozik a vészkijáraton vagy a tűzlépcsőn.

Lézengés észlelése

A VIVOTEK lézengés észlelése olyan embercsoport vagy személy észlelésére szolgál, aki az előzetesen meghatározott időtartamnál hosszabb ideig tartózkodik egy adott területen.

Példa az alkalmazásra:

• Érzékeli azon személyeket, akik a gyalogosan vagy ATM-drive-on keresztül megközelíthető gépnél az indokoltnál hosszabb ideig tartózkodnak.

• Érzékeli azon személyeket, akik olyan üzlethelyiség területén lézengenek, amely terület a bolti lopásokat illetően kiemelten veszélyeztetettnek minősül.

Vonalátlépés észlelése

A VIVOTEK vonalátlépést észlelő eszköze egy személy vagy embercsoport esetében észleli, amikor azok átlépnek egy virtuális módon kijelölt vonalat.

Példa az alkalmazásra:

• Érzékeli azt a személyt, aki ráhajt a kocsifelhajtóra, áthalad a bejáraton vagy távozik a kijáraton.

• Megadhatjuk, hogy a kijelölt határon belül észlelje, amikor:

(1) valaki közel kerül a határvonalhoz

(2) valaki átlépte a megadott határvonalat

Elhagyott tárgy észlelése

A VIVOTEK elhagyott tárgyak észlelésére kifejlesztett funkciója a valamilyen módon felügyelet nélkül hagyott tárgyak észlelésére szolgál.

Példa az alkalmazásra:

• Vészkijárat elé helyezett dobozok észlelése.

• Feltérképezi a metró pályáján vagy a peronon, egy hídon vagy egy bank előcsarnokában hagyott tárgyakat.

Eltűnt tárgy észlelése

A VIVOTEK eltűnt tárgy észlelésére szolgáló funkciója egy előre definiált tárgy vagy eszköz adott jelenetből, megadott területről való eltávolítását, eltűnését észleli.

Példa az alkalmazásra:

• Egyetemi környezetben a hiányzó tárgy funkció használható nagy kockázatúnak számító területeken, például közigazgatási hivatalok, számítógépes vagy tudományos laboratóriumok környékén lopás figyelésére.

Arcfelismerés

A VIVOTEK arcfelismerés funkciója érzékeli és nyomon követi az arcokat a kamera látómezőjében.

Példa az alkalmazásra:

• A felismert és rögzített arcokról készült felvételek felhasználása megfigyelési és bizonyítási célokra.

Tömegdetektálás

A VIVOTEK tömegelemző funkciója segítségével azonosítható, hogy egy adott területen hány személy tartózkodik. Az üzletek és üzleti vállalkozások ezután könnyedén kezelhetik a vásárlók közötti szociális távolságot, intelligensen segítve ezáltal a stressz kezelését, amely a vevőket éri a sorban állási területeken, nagyobb mértékű forgalom esetén.

Példa az alkalmazásra:

• Megnövekedett forgalom érzékelése, ha egy adott régióban az emberek száma meghaladja a meghatározott limit értéket, így ez riasztást vált ki.

• Egy speciális terület megfigyelése, amelyen belül mindig maximum csak egy személy tartózkodhat.

Beépülő modul Milestone VMS-hez

A Milestone VMS VIVOTEK VCA beépülő moduljával a felhasználók a Milestone XProtect intelligens kliensével élő és rögzített nézetben láthatják a Smart VCA határoló mezőit és észlelési szabályait (vonalak vagy zónák).

Okosabb kamera Lásson többet még intelligensebb módon

A VIVOTEK intelligens videóelemzési technológiája lehetővé teszi a kamerák számára, hogy tudatos módon értékes információkat gyűjtsenek a jelenetekből, összehasonlítva azokat a hagyományos mozgásérzékeléssel, amelynek metódusa a képkockák változásaiból adódó különbségeken alapul. Az intelligens videóelemzés elősegíti a sávszélesség és a szükséges tárhely mértékének csökkentését is. Amikor szükségessé válik a bizonyítékok keresése, a VCA metaadatai megkönnyítik a gyorsított keresést, ezáltal növelve a hatékonyságot és csökkentve az operátorok munkaterhelését. A belső elemzéssel ellátott kamerák nemcsak képkockákat rögzítenek, hanem intelligensen megértik a látóterükben zajló eseményeket. Rengeteg szabály és könnyű konfigurálhatóság áll rendelkezésre a különféle felhasználói alkalmazási követelmények teljesítése érdekében, biztonságosabb környezetet eredményezve a VIVOTEK intelligens videoelemzési technológiájával.

Ha bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal és kérje szakembereink segítségét:

Gyarmati Bálint

Biztonságtechnikai üzletágvezető | Alphasonic Kft.

Tel: +36-1-88-33-109

E-mail: balint.gyarmati@alphasonic.hu

Bürg Ákos

Biztonságtechnikai Termékmenedzser | Alphasonic Kft.

Tel: +36-1-88-33-177 |

E-mail: akos.burg@alphasonic.hu

Vagy tegye fel kérdését itt!