Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hálózata fixen telepített és mobil kamerákat alkalmaz, hogy több száz mérföldnyire lefedjék a határvidék kiterjedt területeit.

Joshua Dean, a San Antonio-i Vízügyi Rendszer biztonsági igazgatója a közelmúltban hőkamerák alkalmazását kezdeményezte annak érdekében, hogy kiszűrjék a távoleső helyekről érkező hamis riasztásokat.

Nem lehetünk mindig, mindenhol jelen. A kültéri létesítmények, az ingatlanok és az értéktárgyak felügyeletén túl még sok más esetben is szükséges a biztonsági szempontból történő megfigyelés. Vannak külső befolyásoló tényezők, mint a piszok, a por és a távolság, valamint vannak belső tényezők, például a sávszélességet érintő korlátozások. Aztán ott vannak a keselyűk is.

“Sok nagymadár él Texas déli részén, többnyire keselyűk. Életmódjukból adódóan, ezek a madarak szeretnek bármilyen tömbre, oszlopra, tereptárgyra leszállni.

–mondja Joshua Dean, a texasi San Antonio-i Vízügyi Rendszer biztonsági igazgatója. “Minden alkalommal, amikor meglökik a kamerákat, ki kell küldenünk valakit, hogy alaphelyzetbe állítsa ezeket az eszközöket.”

A veszélyek ellenére az iparágak számára elengedhetetlenül fontosan a videofelvételek, amelyeket a távoleső és nehezen bejárható területeken működő biztonsági berendezéseik rögzítenek, az olajmezőktől a mezőgazdasági környezetig, a bányászati műveletektől a határőrzésig. Az utóbbi években a hardver- és szoftverfejlesztéseket kombinálták annak érdekében, hogy a szükséges videó biztonsági megoldásokat megfizethetőbbé és hatékonyabbá tegyék.

Csatlakozás

A nehezen megközelíthető vagy távol eső helyek videó biztonságának egyik legnagyobb kihívása a csatlakoztathatóság hiánya. Lehet, hogy nem érhető el jel a videostream műveleti központba való visszajuttatásához, vagy a sávszélesség nem elegendő a valós idejű streaming támogatásához. A megoldás: Készítse el saját hálózatát.

A texasi San Antonio-ban Dean csapata egy dedikált rádióhálózatot működtet, amely több mint 1600 kamerát foglal magában, körülbelül 150 ivóvíznyerő helyszínen. Azonban nem minden biztonsági vezető élhet ilyen szintű finanszírozási feltételekkel. Az ilyen esetekben segíthetnek a legfrissebb szoftverfrissítések.

Az USA Vám- és Határvédelmi Szervezete a déli határ mentén megoldotta ezt a problémát azáltal, hogy fixen kihelyezett és mobil kamerákat telepített a határt alkotó több száz mérföldön, de “ez az eszköz nem működik kommunikáció nélkül” – mondta Jeremy Ocheltree, a CBP a CBP Innovációs Csoport vezérigazgató- és igazgató-helyettese.

Az egyik megoldás, olyan innovatív videó kezelő eszközöket foglal magában, amelyek képesek a sávszélesség felhasználásának maximalizálására, akár az átviteli sebesség lassításával, akár tömörített, kevesebb képkockát tartalmazó videó anyagok továbbításával. “Ha a kamera által megjelenített képen nincs mozgás, kisebb sávszélesség is elegendő az adott videó folyam továbbításához, így elegendő, ha a rendszer csak három másodpercenként küld képanyagot.” – mondja Ocheltree. “Ha ezzel egy olyan terület fedhető le, ahol ezelőtt ilyen még soha nem volt alkalmazásban, az további nagy előrelépést jelent.”

Az adatok minimalizálásával spórolni lehet a sávszélességen, de ez kompromisszumot is jelent: Teljes mozgás lehetősége nélkül a biztonsági szakemberek úgy érezhetik, hogy hiányoznak az események körülményeit jelentő információk. A Forrester-nél Nick Barber vezető elemző az új, okostelefonok világában megjelenő eszközökre mutatott rá, amelyek teret kapnak a biztonsági iparág világában. “A szoftver biztosítja az operátorok számára, hogy kommentárokat rögzíthessenek a videón vagy belenagyíthassanak a kapott képbe, lehetővé téve számukra további információk közvetítését, ha nincs teljes képernyős megtekintésre lehetőség” – mondja.

Kevesebb mosómedve

Noha a csatlakoztathatóság kihívást jelenthet nehéz terepen vagy a távolról történő beállítások esetében, ez messze nem az egyetlen akadály, amellyel a biztonsági szakembereknek szembe kell néznie. A rendszer hajlamos lehet téves riasztásokat adni: Egyszerű mozgásérzékelő módban a kamerák jelzést adhatnak egy mosómedve vagy egyszerűen a szél által felkapott levelek mozgásának érzékelésekor. Ugyanez igaz a parkolókban elhelyezett kamerák esetében, de problematikusabb lehet, ha az adott kamerát nehezen megközelíthető helyre telepítik, ahol a biztonságtechnikai szakemberek számára nehézséget okozhat az észlelt fenyegetéssel kapcsolatos ellenőrzés végrehajtása.

“Ebben a helyzetben a téves riasztások zavaróan hatnak, tehát nagyon megbízható észlelésekre van szüksége.” – mondta Frank Pisciotta, az Üzleti Biztonsági Szakemberek Tanácsának elnöke és vezérigazgatója.

Az új technológia lehetővé teszi az operátorok számára, hogy pontosabban tudják meghatározni a keresett célobjektumokat. “Például a rendszer azt feltételezi, hogy egy ember egyenesen áll, ezért a program több pixelt keres függőlegesen” – mondja Pisciotta. “Az ügyfél azt is beállíthatja, hogy a rendszer csak akkor riasszon, ha az objektum átmegy egyik helyről a másikra, vagy akkor, ha a kerítéstől távol eső zónában mozog és a kerítéshez közel kerül.”

Az ilyen típusú szoftverek legújabb verziói egyre hatékonyabbak. „Terepen végeztem tesztelést egy ügyfél számára, és megbízhatóan észlelhetők voltak a futó és a gyalogló személyek. A teszt végén egy nagyméretű oposszum bukkant fel, és mivel a pixelek nem adták ki az ember jelenlétekor jellemző alakzatokat, a rendszer nem generált riasztást” – mondja.

Dean a közelmúltban hőkamerák használatába kezdett, hogy kiszűrhesse a távol eső helyszínekről érkező téves riasztásokat. „Már évekkel ezelőtt kísérletezésbe kezdtünk, de az túl drágának bizonyult. Viszont úgy tűnik, a technológia évről-évre olcsóbb lesz. A jó minőségű hőkamera ára közel azonos lehet egy valóban jó minőségű, normál kamera árával, így megkezdhettük azok használatát” – mondja. “Ezek használatával kevesebb téves riasztás adódik: a fák levelei nem tartalmaznak hőlenyomatot, mint például az emberi test vagy egy gépjármű szerkezete, tehát ezek nem fognak riasztást kiváltani.” Ez hasznos, feltéve, hogy a kamerák ellenállnak a környezet és az időjárás okozta hatásoknak.

Viharos időjárás

“Masszívabb időjárási körülmények, például homokviharok, vagy zord idő esetén a kamerák gyorsabban amortizálódnak” – mondta Danielle VanZandt, a Frost & Sullivan biztonsági iparági elemzője. „A borítás megsérülhet, így mivel ez biztosít védelmet a mikrochip számára, az szabaddá válhat, amely miatt fennáll a veszélye a kamerák meghibásodásának, emiatt pedig gyakrabban kell cserélni ezeket az eszközöket.”

Az „IP” vagy „Ingress Protection” skála olyan szabványt jelent, amely segít a biztonságtechnikai szakembereknek megítélni egy kamera ellenállóságát. Két jegyű számozás alkotja ezt, melyből az első a mechanikai védelmi szintet jelző érték (6 = védett a por ellen), a második pedig a nedvesség elleni védelmet jelenti (8 = védett víz alatti, nagy nyomással járó, hosszú ideig történő alámerítés esetén is). Tehát a fentiek alapján egy IP 68-as minősítéssel rendelkező kamera elméletileg teljesen sérthetetlen.

“Ma IP 66-os vagy ennél magasabb minősítésű kamerák kerülnek telepítésre” – mondja VanZandt. „Lehetnek robbanás ellen védettek, például a vegyipar számára, és vízsugár elleni védelemmel ellátottak az élelmiszeripar számára, ahol úgy permetezik a vizet, mint egy tűzoltó tömlő.”

Nehéz terepen szükség lehet még magasabb fokú védelemre. Mi a helyzet villámcsapás esetén? Ez nemcsak a kamerát védő külső házat, hanem az eszköz áramkörét is érinti. „A folytonosságra kell gondolni, rugalmassá téve a dolgokat” –jegyzi meg Pisciotta. „Ha tud élni nélküle, akkor miért élvezne ez prioritást? Nagyon megbízhatónak kell lennie.” Még az ügyfeleket is az új fejlesztésű, golyóálló kamerák alkalmazása felé terelik. “Ezt kellett volna tenni olyan állami telepítési projekteknél is, ahol a kábítószer-kereskedők lőfegyverrel hatástalanítják a kamerákat, mert nem akarják, hogy tevékenységük rögzítésre kerüljön.” – mondja.

Léteznek eszközök, amelyek képesek kezelni a sávszélességet és a téves riasztásokat, valamint ellenállók nehéz időjárási körülmények és az eszközre leadott lövések esetén is. Ez valóban mentő technológia. A biztonsági szakemberek számára nagyobb kihívást jelenthet felderíteni, hogy miként lehetne a legjobban kihasználni ezeket a képességeket és hogyan lehet a legnagyobb előnyöket elérni biztonsági téren anélkül, hogy ehhez külön pénzügyi segítséget kellene igénybe venni.

Masszív stratégiák

Tekintettel egy megfigyelő rendszer bevezetésének költségeire és komplexitására, VanZandt arra ösztönzi a vállalati biztonságtechnikai szakembereket, hogy működjenek együtt egy tanácsadóval vagy egy integrátorral.

“Sokkal alaposabbnak kell lenni, sokkal több helyszíni tervezést kell elvégezni, mielőtt a telepítés szakaszába lépnénk” – mondja. „Ezek a strapabíró kamerák prémium áron szerezhetők be, tehát meg kell érteni a rendszert, amely a költségek hosszú távon történő megtérülését jelenti. Ha ezt egyértelművé tesszük és letisztázzuk, ez módot adhat a biztonsági személyzet számára a felsővezetők ilyen jellegű projektek finanszírozásának biztosítása érdekében történő megkeresésére.

Ha az alapok már megvannak, akkor is érdemes meggondoltan befektetni a háttér-architektúrába. Dean számára az intelligens videómenedzselés kulcsfontosságú a több száz mérföldes területen szétosztott kamerák százainak használata szempontjából. Egy központosított videó menedzsment eszköz segítségével „követhetők az események minden egyes kamera esetében, ellenőrizhető az állapotuk és az is, ha firmware-frissítések szükségesek” – mondja. “Ha valahol annyi kamerát használnak, mint nálunk, akkor elegendő egyetlen eszköz az összes kezeléséhez.”

A gondos tervezés segíti a költségek kontroll alatt tartását, és a digitális eszközök idővel támogathatják a hatékony műveleteket.

Vegyük például a Noble Energy Kőolaj- és Földgázkutató Társaságot, amelynek mintegy 6000 kútja található Colorado környékén. “Nem fogunk 6000 helyre kamerákat telepíteni, emiatt ez a kockázatértékelés körébe tartozó kérdés” – mondja Steve Brack, vezető biztonságtechnikai menedzser.

A videóanyag segíthet a biztonsági szakembereknek gyorsabban reagálni az egyes helyzetekre, ám a képeket általában nyomozati célokra fogják felhasználni – mondta. Ilyen esetben a biztonsági vezetőknek fel kell mérniük a költségeket a lehetséges téves riasztások által generált eredmények miatt. „A legfontosabb változó a valószínűség tényezője. Ha magas kockázattal jár, de nagyon valószínűtlen, akkor olyasmi miatt aggódunk, ami szinte biztos, hogy nem fog megtörténni” – jegyzi meg Brack.

Ez egy alapvető biztonsági számítás, de különleges jelentőséggel bír a nehezebb terepen vagy a távolról történő beállításokat illetően, ahol a változókat nehezebb elkülöníteni. “Így ez inkább művészet, mint a tudomány” – mondja Brack. „Ez esetben meg kell vizsgálni a kockázatvállalási hajlandóságot és annak kritikusságát. Hogyan befolyásolná negatív irányban a vállalatot, ha egy veszélyt jelentő esemény következne be az adott helyszínen? Mindig ez adja a kiindulási pontot.”

Kérje blogértesítőnket!

Ha szeretne kapni értesítést bejegyzéseinkről, vagy híreinkről, kérjük iratkozzon fel!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Igazolja, hogy Ön nem robot.