Az intelligens biztonsági eszközök lehetővé teszik az integrátorok számára, hogy a biztonságtechnikára szánt kiadásokat ideális költségfelosztással kezelhessék.

Az emberek és a tulajdon védelme továbbra is kiemelt prioritással bír az iparágon belül, azonban a biztonság nem csupán egy biztonságos környezet megteremtésén múlik. Az IoT, vagyis a tárgyak globális hálózati infrastruktúrája és a növekvő csatlakoztathatóság megváltoztatja, és ezáltal bővíti is a biztonsági eszközök szerepkörét. Ez a folyamat intelligens biztonsági eszközökkel, például beépített video elemzésre képes IP-kamerákkal való bővítéssel lehetséges.

A videoanalitika olyan hozzáadott értéket képvisel, amelyet az integrátorok értékesíthetnek az ügyfeleknek, a biztonsági problémák megoldásának olyan, sokkal hatékonyabb módszereként, mely a múltban nem volt elérhető. A technológia gyorsan fejlődik, egyre hasznosabb funkciókat nyújt a felhasználók részére és lehetőséget kínál arra is, hogy kamerákkal bővíthetők legyenek a biztonságtechnikai alkalmazások, új lehetőségeket teremtve ezáltal az integrátorok számára, hogy üzleti tevékenységüket növelhessék.

A biztonságon túl

A beépített intelligencia révén a biztonsági kamera már nem passzív eszköz, amely megfigyeli és egyszerűen csak rögzíti az eseményeket, mielőtt a felvételeket lejátszhatóvá teszi. Ugyanis ezekben a passzív módon működő rendszerekben általában a videoadatok mindössze 10%-át használják fel.

A videoanalitika megbízhatóságának fejlődésével a biztonsági kamerák már olyan elemzési funkciókkal vannak ellátva, amelyek segítségével a felhasználók könnyebben kezelhetik a hatalmas mennyiségű videoanyagból származó adatokat, és ezek értékének javításához is segítséget kapnak. Ez egy soha el nem fáradó asszisztensként működik az adott rendszeren belül, rögzítve minden adatot a megfigyelt jelenetekben.

A mai, egyre inkább összekapcsolt világban az intelligens biztonsági kamerák sokoldalú érzékelőkké válnak, amely jelenség lehetőséget nyújt az adatok kinyerésére és értelmezésére, új szintre emelve ezáltal az általános biztonságot, a létbiztonságot és az üzleti intelligenciát –lehetővé téve a videoadatok közel 100 százalékos felhasználhatóságát.

A rendszer rögzíti és továbbítja az adatokat olyan megoldásoknak, amelyek több eszközről végeznek adatgyűjtést, összesítve és értelmezve azokat, hogy a felhasználó értékes információkat nyerhessen ki, és mélyrehatóbb betekintést nyerjen. Ennek eredményeként az intelligencia olyan adatközpontú megoldásokat tesz lehetővé, amelyek a biztonsági infrastruktúrán alapulnak. Ezekkel a megoldásokkal az integrátorok javíthatják ügyfeleik összköltségeinek mértékét és beruházási költségeik megtérülésének arányát, ezzel növelve a hatékonyságot és csökkentve a költségeket, hogy az ügyfelek új üzleti lehetőségeket teremthessenek új bevételi forrásokkal.

Működésben az analitika

Kérjen ingyenes tanácsadást szakembereinktől:

Kérem az ingyenes tanácsadást

Az intelligens kamerák segítségével a nagy szervezetek vagy a várostervezők figyelemmel kísérhetik a parkolóhelyek kihasználtságát. A kamerák segítségével nyomon lehet követni a szabad parkolóhelyek számát, a speciális helyeket – például a mozgáskorlátozottak vagy az elektromos járművek részére fenntartott helyek –, a be- és kihajtások számát, továbbítva ezeket az adatokat a video- és parkolókezelő rendszerek felé anélkül, hogy szükség lenne földön elhelyezett érzékelők költséges telepítésére.

A videoanalitika a biztonságon túlmutató értéket is nyújthat például a parkolók rendelkezésre álló kapacitás szempontjából történő megfigyelésével. Ezen információk és az alternatív parkolási helyek dinamikus üzenetjel segítségével való megosztása elősegítheti az emberek számára a gyorsabb parkolást, javíthatja a hatékonyságot és csökkentheti a károsanyag kibocsátást.

Ezenkívül a városok vagy a parkolókezelők kihasználhatják a gépi tanulásban rejlő lehetőségeket annak meghatározására, hogy egy adott jármű mennyi ideig tartózkodik a megfigyelt területen a megadott idősávban. Így figyelmeztetni lehet a járműtulajdonost, aki a parkolás során túllép egy bizonyos időkorlátot, ezzel növelve a parkolási jogszabálysértésekből származó bevételi forrásokat. Ugyanez a koncepció lehet érvényes a repülőtereknél az utasok érkezése és felvétele esetén, azokon a területeken, ahol a járművek megállási és várakozási ideje is nagymértékben korlátozott. A gépi tanuláson alapuló videoelemzés képes felismerni az egyes helyzeteket és értesíteni a rendészeti hatóságokat a várakozásra vonatkozó maximális határidőt túllépő járművekről. Ez a technológia lehetővé teszi a videoanalitika pontosabb és alkalmazás-specifikusabb működését, mivel azonosíthatók a jelenetben lévő objektumok és helyzetek, amelyeket a felhasználó a szokásos elemzési szabályok mellett meghatároz.

Tekintse meg áruházunkban az IP9172-LPC VIVOTEK Box IP kamerát!

Közúti közlekedés

Az intelligens kamerák javíthatják a biztonságot azáltal, hogy figyelmeztetést adnak a közúti közlekedés során felmerülő kockázati tényezők fellépése esetén, például a balesetek automatikus észlelésével, indokolatlanul lassan haladó vagy leállított járműveknél, a járművek kijáratnál való torlódása esetén, a forgalommal szemben haladó járműveknél, az úton lévő tárgyak észlelésekor – például elhagyott rakománynál – és egyéb forgalmi események észlelésekor.

A videoérzékelők osztályozzák az észlelt objektumokat és kategóriák szerint besorolják – autók, teherautók, kerékpárok, gyalogosok –, és felismerik az objektumok sebességet és pályaívét, közben folyamatosan, valós időben gyűjtik az adatokat. Ezekkel az értékes információkkal felfegyverkezve a városi forgalomirányításért felelős vezetők és a vezető közlekedési mérnökök elemezhetik az útpályák áramlási mintázatait olyan új irányelvek bevezetése érdekében, amelyek alkalmazása biztonságosabb és hatékonyabb közlekedési környezet eredményezhet.

 

Repülőterek

A gépi tanulás lehetővé teszi az intelligens kamerák számára azt is, hogy adatokat gyűjthessenek erősen kontrollált közlekedési környezetben, például repülőtereken, ahol a forgalom áramlása és a repülőgépek státusza kritikus jelentőséggel bír. Az összegyűjtött adatok tartalmazhatnak információt arról, hogy a repülőgép mennyi ideig áll egy terminálon, mennyi ideig tart az utasok poggyászának berakodása, vagy hogy mennyi ideig tart a repülőgép üzemanyaggal történő ellátása. Ez az információ komoly segítséget jelent a repülőgépek fordulási idejének felgyorsításában, a repülőtéri hatékonyság javításában, és a légitársaságok költségeinek csökkentésében.

Kiskereskedelmi üzletek

A biztonsági kamerák anonim módon gyűjthetik a vásárlókkal kapcsolatos forgalmi adatokat, amellyel a kereskedők és a műveleti vezetők gyakorlati betekintést kaphatnak a folyamatokról. Felhőalapú feldolgozással az adatok forgalommegjelenítő eszközökké válva megmutatják, hogy az vásárlók merre járnak, hol tartózkodnak hosszabb vagy rövidebb ideig, és milyen módon kerülnek kapcsolatba a kihelyezett termékekkel, termékmegjelenítésekkel. Mindezek felhasználásával a kereskedők megkaphatják a szükséges információkat a vásárlók elkötelezettségének maximalizálásához és az értékesítési eredmények növeléséhez. A rögzített üzletforgalmi adatok elemzésével a vezetők javíthatják a szolgáltatást azáltal, hogy a személyzet beosztását a nagyforgalmú napokhoz és a csúcsidőkhöz igazítják, ezzel is növelve a vevők lojalitását és elégedettségét. Mindez anélkül tehető meg, hogy a videoanyag bármikor a kereskedelmi egység épületéből kikerülne, ezáltal megőrizhető a vásárlók adatainak biztonsága.

Vállalati létesítmények

Egy nagyobb területű épületben az érzékelők adatokat szolgáltathatnak annak foglaltságáról, segítve ezáltal az épületvezetőket az egyes emeleteken tartózkodó alkalmazottak érkezési és távozási idejének meghatározásában, ezen felül segítséget adhatnak a fűtő, a levegőztető, a légkondicionáló rendszerekkel, és a világítással kapcsolatban felmerülő költségek hatékonyabb kezeléséhez is. A biztonsági eszközök által összegyűjtött adatok, amelyek könnyen fogyóeszközként értelmezhetőek, a szervezetek számára áttekinthetőséget adhatnak a költségek csökkentését illetően.

Fektessen az alapokba

Az adatok rögzítése és a videoanalitika más rendszerek indításához történő felhasználása kiváló minőségű képeket igényel a megbízhatóság és a pontosság biztosítása érdekében. A minőségi képek nélkülözhetetlenek mozgó tárgyak, rossz fényviszonyok, vagy egyéb kedvezőtlen feltételek esetében is. Ha zavaros a képminőség, az adatok pontossága, mint bizonyíték, bármely videoanyag esetében veszélyben van.

A videoanalitikai technológiának is elég erősen fejlettnek kell lennie ahhoz, hogy képes legyen megkülönböztetni a valódi, intézkedést igénylő helyzeteket a hamis riasztást kiváltó eseményektől, mint például a hóesés, a fák mozgása, az eső, a jégeső és a víz által keltett visszatükröződés. Ezek a természeti jelenségek megnehezíthetik a videoadatok értelmezését. A rendszernek taníthatónak is kell lennie. A kamerának rendelkeznie kell azzal a képességgel, hogy információkat tároljon a felhasználó által meghatározott objektumokról és helyzetekről, és a jelenetek feldolgozásakor hivatkozzon ezekre az új ismeretekre.

Az IoT eszközök – definíció szerint a tárgyak globális hálózati infrastruktúrája –, sokféle felhasználási lehetőséget biztosítanak, de az elvárásoknak megfelelően és a szoftverek révén, idővel számíthatunk a funkcionalitás nagy mértékű növekedésére. A megfelelő platformon olyan eszközök lehetnek, mint az IP-kamerák, amelyek ugyanolyan rugalmasak, mint az okostelefonok, élettartamuk során korlátlan számú új felhasználást eredményezve.

Az adatok rögzítése és felhasználható struktúrába helyezése alapvető fontosságú. Ugyanilyen fontos, hogy a hatalmas mennyiségű nyers adatot olyan platformra töltsük le, amely intelligenciával értelmezhetővé alakítja azokat. Ez az átalakítás kulcsfontosságú az automatizált döntéshozatalnál éppúgy, mint az emberi döntések meghozatala esetében. Ez egy gyorsan fejlődő terület, a mesterséges intelligencia területén való izgalmas előrelépésekkel, amelyek minden nap új képességeket jelentenek.

Ügyféligények előrejelzése

Mivel a csatlakoztatott eszközök elterjedése tovább növekszik, az integrátoroknak előre számolniuk kell azzal, hogy vajon ez hogyan változtatja meg az ügyfelek igényeit és preferenciáit. A biztonsági eszközök szerepének a szokásos gyakorlaton túli kiterjesztése lehetővé teszi a felhasználók valós igényeihez igazított megoldások alkalmazását, ezzel segítve őket a vállalkozásukban adódó kihívások kezelésében.

Ez a megközelítés formálja a biztonság jövőjét – az egyik, ahol az integrátorok segítséget nyújthatnak a biztonsági osztályoknak a tiszta költségközpontúságról a profitorientáltságra való áttéréshez –, növelve ezáltal az integrátor nyújtotta értékeket.

A beépített intelligenciával és a video analitikával kapcsolatos fejlesztések révén a biztonsági kamerák már nem csupán passzív rögzítési rendszert jelentenek. Elemzési képességekkel és funkciókkal ellátva segítenek a felhasználóknak a hatalmas mennyiségű videoadat kezelésében és a videoanyag értékelhetőségének javításában.

Ezek az elemzések az alábbi esetekben használhatók:

✔️ Parkolókezelés – a parkolóhelyek kihasználtságának figyelése, és a maximális parkolási időkorlátot meghaladó járművek észlelése

✔️ Közúti közlekedés – indokolatlanul lassú vagy álló járművek észlelése, a járművek típusainak és sebességi szintjeik osztályozása, valamint az úton lévő elhagyott tárgyak felismerése

✔️ Repülőterek – annak meghatározása, mennyi időt tölt el a repülőgép egy terminálon, mennyi ideig tart az utasok poggyászának bepakolása, vagy mennyi ideig tart egy repülőgép üzemanyaggal történő ellátása

✔️ Kiskereskedelmi üzletek – a vásárlók által generált forgalmi adatok rögzítése anonim módon történik, ideértve a vásárlók által bejárt helyek megfigyelését, hogy hol tartózkodnak hosszabb vagy rövidebb ideig, és milyen módon kerülnek kapcsolatba a kihelyezett termékekkel, termékmegjelenítésekkel

✔️ Vállalati létesítmények – egy adott épületet érintő foglaltság mértékének megállapítása, amely segítséget nyújt az épületvezetőknek az egyes emeleteken tartózkodó alkalmazottak érkezési és távozási idejének emeletenkénti meghatározásában

VIVOTEK biztonsági kameráinkkal különböző elemzési metodikákat kínálunk, amely messze túlmutat a megszokott video alapú megfigyelésen. Megbízható megoldást kínálunk a felhasználók számára, olyan technológiákkal, mint például a rendszámfelismerés, a VIVOCloud Retail, az emberszámlálás és még sok más nélkülözhetetlen eszköz, melyek megbízható megoldást jelentenek minden vertikális üzleti helyzetre.

Ha bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal és kérje szakembereink segítségét:

Gyarmati Bálint

Biztonságtechnikai üzletágvezető | Alphasonic Kft.

Tel: +36-1-88-33-109

E-mail: balint.gyarmati@alphasonic.hu

Bürg Ákos

Biztonságtechnikai Termékmenedzser | Alphasonic Kft.

Tel: +36-1-88-33-177

E-mail: akos.burg@alphasonic.hu

Vagy tegye fel kérdését itt!