A hálózatba kötött intelligens eszközök (IoT) továbbra is az intelligens épületek mozgatórugóját képezik, amelyek képesek az építési műveletek minden területét optimalizálni – kezdve a fűtés, a levegőztető és a légkondicionáló rendszertől a megfigyelő rendszerig –, amely hatalmas potenciált kínál a létesítménytulajdonosoknak és a rendszerintegrátoroknak, hogy hozzáadott értéket teremtsenek az ügyfelek számára. Míg az olyan célok, mint például az energiafogyasztás és a helyhasználat csökkentése továbbra is prioritással bírnak, az épülettulajdonosok és az üzemeltetők olyan új megoldásokat keresnek, amelyek segítenek a munkaterületek és a közös helyiségek biztonságossá és használhatóvá tételében, szem előtt tartva az új egészségvédelmi és biztonsági irányelveket. A biztonsági szakemberek emellett kutatják a technológiai infrastruktúra kihasználásának és fejlesztésének legjobb módját, hogy hozzájáruljanak létesítményük általános biztonságához, a hagyományos beléptető- és megfigyelőrendszerek képességein túlmenően is.

Az intelligens épülettechnológia fejlődésével eszközök és rendszerek széles köre csatlakoztatható intelligens ökoszisztémák kialakításához. Ide tartoznak a biztonsági kamerák, amelyeket manapság szinte minden kereskedelmi ingatlanban használnak, és amelyek révén a kereskedelmi épületek nemcsak jobban védhetővé és biztonságosabbá válnak a látogatók és a személyzet számára, hanem hatékonyabbá

Az intelligens kamerák javíthatják a felhasználói élményt a kereskedelmi helyiségekben azáltal, hogy a légkondicionáló igénybevételi szintjét a szoba kihasználtságához igazítják. Annak felismerésével, hogy egy adott időszakban hány ember tartózkodik egy helyiségben. A kamerák segítenek a szellőzés vagy a fűtés szabályozásában az igényeknek megfelelően. Amennyiben alapvető karbantartási segítségre van szükség, képesek segítséget nyújtani azáltal, hogy meghatározzák a nyílt munka- és találkozóhelyek által igényelt társadalmi távolsághoz elegendő helyet, felmérik az egyes területek tisztaságát, vagy rögzítik például a területen utoljára végzett szennyvízkezelés időpontját. Ezenkívül képesek meghatározni, hogy a konferenciatermek lámpái vagy eszközei nem maradtak-e bekapcsolva, vagy értesíthetik a személyzetet az irodai közös étkező helyiségekben szükséges készletek állapotáról is.

Az intelligens felügyelet prioritást élvez az épület biztonság terén

További előnye, hogy az intelligens kamerák fontos szerepet játszanak a tűzesetek és a biztonságot veszélyeztető tényezők megelőzésében, beleértve a lángok, füst vagy vízfolyás korai felismerését, amelyek az épületekben veszélyt jelentő helyzeteket teremthetnek. A videoanalitika a mesterséges intelligenciával és más jelenlegi technológiákkal kombinálva, képes felismerni az ilyen eseményeket azok korai állapotában, így sokkal megbízhatóbb módú riasztást képes kiváltani, mint amire egy ember képes lehet.

Az épületek biztonságának ezen rangsorolása a biztosítási kockázat és a magas díjköltségek csökkenéséhez vezethet, mivel az ingatlanbiztosítás költségei korrelálnak a tűz- vagy vízkárok veszélyének mértékével. Különösen a tűzveszély, amelyet elsősorban olyan tényezők határoznak meg, mint például az épületben dolgozók száma és tevékenységeik, valamint a jelen lévő vagy használatban levő elektromos és gázkészülékek száma. Minél hatékonyabban képes a tulajdonos megelőzni a tűzeseteket intelligens kamerarendszerek segítségével az események korai észlelése révén, annál nagyobb esély van az ingatlanbiztosítási költségek minimalizálására.

A hálózatba kötött intelligens eszközök jövője az épületekben

Az intelligens videoanalitika nagy része hozzájárul az épületek könnyebb és hatékonyabb kezeléséhez, ezért ez ideális a telek tulajdonosok és a kereskedelmi épületek üzemeltetői számára, hogy befektessenek az IoT legújabb technológiai fejlesztéseibe. Sokan az elmúlt néhány hónapban eddig ismeretlen területen találták magukat a témát illetően, így örömükre szolgálna, ha módjuk lenne arra, hogy kameráik segítsék őket az új kihívásokban. A ma elérhető intelligens biztonsági kamerák új típusai könnyen felszerelhetők és telepíthetők, sokféle megvásárolható is. A kameratechnológia ez irányban történő fejlesztései lehetővé teszik, hogy a kamerák a felhasználók részére olyan videó felvételeket biztosítsanak, amelyek minden szükséges adatot tartalmaznak. Az intelligens eszközök alkalmazásával elemezhetők az adatok és a megfelelő intézkedések időben kezdeményezhetők, számtalan előnyt biztosítva a kereskedelmi egységek részére.

Javítani kell az ügyfélkezelést, az egészségvédelemmel és a biztonsággal kapcsolatos irányelveket

Egy kereskedelmi épületben, például egy sokemeletes irodaépületben, ahova emberek ezrei léphetnek be és távozhatnak onnan minden nap, ma már létezhetnek rendeletek a társadalmi távolságokra és az adott helyiségek telítettségének korlátjaira vonatkozóan. Az intelligens kameraalkalmazások képesek támogatni az ilyen típusú folyamatokat, hogy azok a lehető leggördülékenyebben működhessenek, biztosítva ezáltal, hogy a megfelelő számú felhasználó léphessen be a létesítménybe, egymástól biztonságos távolságot tartva, viselve a megfelelő arcvédőt.

Az ezen eszközök által biztosított adatok segítenek a biztonsági személyzetnek, a tulajdonosoknak és az épületvezetőknek a gyalogosforgalom hatékony menedzselésében, miközben betartatják a társadalmi távolságról és az épületek kihasználtságára vonatkozó korlátozásokról szóló irányelveket. Az emberszámláló vagy az áramlásérzékelő eszközök segítségével javítható az épületek és az előterek kialakítása a bútorok áthelyezésével vagy az egyes akadályok eltávolításával, amelyek akadályt képezhetnek például a mozgólépcsők aljánál, a lépcsőházakban, vagy a ki- és beléptetés helyéül szolgáló pontoknál. Ezzel szemben, mivel sok vállalkozás hosszabb távon virtuális munkaerő-modell alkalmazását fontolgatja, az intelligens biztonsági kamera alkalmazások segíthetnek a létesítménygazdálkodóknak az adott létesítmény használatának kiértékelésében a helykihasználás vagy az ingatlanokkal kapcsolatos döntések meghozatalát illetően.

A látogatók menedzsmentje különösen fontos olyan szervezetek esetében, mint például a nagy egészségügyi intézmények, amelyek számos lehetőséget kínálnak intelligens megfigyelő rendszerek telepítésére. A látogatóknak, ha olyan intézménybe érkeznek, mint például egy kórház, gyakran nehézséget okozhat, hogy eljussanak az adott szakrendelés helyére vagy egy osztályra. A számítógépes megfigyelési megoldások nélkülözhetetlenek, mivel képesek arra, hogy egy embert az épület bejáratától az érkezési pontig kövessenek anélkül, hogy ez a folyamat a létesítmény munkatársainak a segítségét vagy túl sok jelzőtábla kihelyezését igényelné.

Tekintse meg áruházunkban a mesterséges intelligenciával működő Emberszámláló IP kameránkat!

Kérje blogértesítőnket!

Ha szeretne kapni értesítést bejegyzéseinkről, vagy híreinkről, kérjük iratkozzon fel!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Igazolja, hogy Ön nem robot.