Nagyobb pontosság, kevesebb téves riasztás. Mesterséges intelligenciával felvértezett szoftverrel rukkolt elő a VIVOTEK, amellyel még pontosabban nyomon követhető egy megfigyelt terület vagy objektum, és a felesleges riasztások is elkerülhetők.

Egy paraméterezésében meglehetősen időigényes és sok esetben pontatlan behatolás-érzékelési rendszerre talált úttörő megoldást a VIVOTEK. A korábbi, inkább pixelváltozásokra hagyatkozó, bonyolult, gyakran egy rovart, egy kistestű állatot, esőcseppeket vagy akár a megváltozott fényviszonyokat is tévesen érzékelő, és emiatt feleslegesen berisztó kamerarendszerét egy új generációs, jóval egyszerűbb felhasználói kezelésű és mesterséges intelligencia alapú videóelemzés váltotta fel. Nézzük a részleteket!

A VIVOTEK Smart VCA (azaz video content analysis, magyarul videóelemzési technológia) továbbra is a VIVOTEK kemarákon működő videoanalitikai környezet. A hagyományos, mozgásérzékelő és képkocka-változásokon alapuló rendszerekkel szemben pontosabb felvéteket készít, mindezt kevesebb tárhely és adatforgalom felhasználásával. Az eszköz nem rögzíti a statikus képrészleteket: az egyik képről átviszi a képkockát a másikra, így csökkentve a memória és a sávszélesség igényét.

A VCA metaadatai gyorsított keresést biztosítanak, ezzel növelik a megfigyelések hatékonyságát, gyorsabb reagálást tesznek lehetővé és csökkentik az üzemeltetők leterheltségét is.

A felhasználók egy könnyen kezelhető grafikus felületen választhatnak a feature-ök, az előre beprogramozott konfigurációk és megfigyelési kritériumok között. Egyszerre több szabály kiválasztásával egyéni igényeikre szabhatják saját kiépített megfigyelési rendszerüket.

VIVOTEK Smart VCA – Milyen helyzetekben és kiknek ajánljuk?

 Illetéktelen behatolók ellen

A VIVOTEK Smart VCA érzékelője képes nyomon követni, hogy egy egyszerű grafikus felületen már előre megjelölt területen ki lépett be vagy ki hagyta el a kamera látómezejét. A kijelölt területen zajló mozgásokról azonnali értesítést kap a felhasználó. A megoldás hasznos lehet banki környezetben (pl. széftermek megfigyelésére), iskolákban, tanítási időben vagy szünetekben az egyes bejáratok monitorozására. vagy akár vészkijáratok környékének nyomonkövetésére is. Egy rövid szemléltető videó a  behatolás-ellenes feature-ről: https://www.youtube.com/watch?v=HzZHNtal4As&feature=youtu.be> 

Gyanús alakok, lézengők megfigyelésére

Az ATM-eket üzemeltetők, a nagyértékű és szórakoztató elektronikai eszközöket, ékszereket vagy könnyen eltulajdonítható tárgyakat értékesítő partnereink figyelmébe is ajánljuk a VIVOTEK Smart VCA rendszerét. Olyan érzékelőkkel látták el az architektúrát, amely felismeri és jelzi, ha egy ember vagy akár egy egész csoport bizonyos – a felhasználó által előre meghatározott – időnél többet tölt egy adott területen. E megoldással a folyamatos és aktív megfigyeléshez kínál kiváló megoldást a VIVOTEK, amelyről a gyártó egy rövid animációt is készített: https://www.youtube.com/watch?v=0uNaPHXXFvM>

Sávátlépés, határvonalak nyomon követése

Nemcsak egy adott terület, hanem egy ennél jóval szűkebben behatárolható sáv is nyomon követhető a VIVOTEK Smart VCA-val. Egy épület be- és kijáratait, egy adott terület határát jelölő kerítést vagy akár előre definiált biztonsági zónák határvonalát is figyelemmel kísérhetjük a rendszerrel, amely jelzést küld, ha az adott zónát valaki megközelíti vagy átlépi a határvonalát. Egy rövid szemléltető videó  a sávátlépés funkcióról: https://www.youtube.com/watch?v=E8wlTGTmWAw>

Őrizetlenül hagyott tárgyak

A gazdátlanul hagyott poggyászok, dobozok, táskák mindig is kiemelt biztonságtechnikai rizikónak számítanak, és sok esetben azonnali intézkedést követelnek meg. A VIVOTEK Smart VCA rendszere érzékeli az őrizetlenül hagyott tárgyakat. Alkalmazását ajánljuk a kifejezetten szigorú biztonsági előírásokkal rendelkező létesítményekben, mint a repterek, a várók, a tömegközlekedési járművek vagy a vészkijárat akadálytalanságát nyomon követő megfigyelési helyzetek.

Elveszett, ellopott tárgyak érzékelése

Az előzőekben leírt helyzetek „párja”, amikor egy előre meghatározott tárgyat valamiért elmozdítanak a helyéről. A VIVOTEK rendszere képes a tárgy pozíciójában bekövetkezett változások észlelésére, követésére, majd riasztja a felhasználót. Olyan helyekre ajánljuk, ahol gyakoriak lehetnek a lopások, így például egyetemi környezetben, parkokban, játszótereken, ahol egy-egy tárgyra fókuszálva nyomon követhető az eltulajdonítási tendencia.

Arcfelismerő

A VIVOTEK Smart VCA-ba épített arcfelismerő technológia nemcsak felismeri a kamera látószögébe került arcokat, hanem nyomon is követi a detektált személyeket. Bankokba, üzletekbe, iskolákba, közterekre stb. is ajánljuk ezt a megoldást, széleskörben olyan helyekre, ahol az arcfelismerő funkció megfigyelési és bizonyítási célokra egyaránt hasznos lehet.

Röviden a technológiáról

A VIVOTEK Smart VCA magja egy mesterséges intelligencia (AI, artificial intelligence) alapú motor, amely más nyomonkövetési rendszerekhez képest pontosabb, precízebb és részletesebb megfigyelést tesz lehetővé a felhasználók által meghatározott szabályok alapján.

A VIVOTEK a korábbi megoldását fejlesztette tovább: óriási képadatbázisának felhasználásával egy neurális hálózathoz hasonló érzékelőrendszert alakított ki, amely az ellenőrzést végző AI-alapú processzorával azonnal felismeri az emberi alakok megjelenését a kamera által megfigyelt területen. Nyomonkövetés közben az eszköz naplózza az emberi tevékenységeket, és figyelmen kívül hagyja a kistestű állatok vagy az időjárás okozta mozgásokat és változásokat. A gyártó olyan alapvető szabályokkal vértezte fel a készülék processzorának szoftverét (multiple event rules), amellyel biztosan felismerhetővé válik az emberi alak, és ami egyéb AI-alapú funkció működését is biztosítja anélkül, hogy erre a kamera rendszerét külön tanítani kellene. Ezzel a megoldással jóval kevesebb ideig tart a kamera telepítése és a paraméterek beprogramozása.

A rendszer biztosítja, hogy a felhasználó a paraméterek beállítása közben is élőképpel követhesse a megfigyelt területet:

A VIVOTEK Smart VCA rendszerét a Trend Micro IoT olyan tűzfallal látta el, amely védi a kamerát a behatolásoktól és a vírusoktól.

Támogatott modellek

A VIVOTEK Smart VCA az alábbi kameramodelleket támogatja*:

Rögzített dóm kamerák FD9165-HT, FD9187-H, FD9187-HT, FD9365-EHTV, FD9365-HTV, FD9365-HTVL, FD9387-EHTV, FD9387-EHV, FD9387-HTV, FD9387-HV, FD9391-EHTV
Csőkamerák IB9365-EHT, IB9365-HT, IB9387-EH,  IB9387-EHT, IB9387-H, IB9387-HT,  IB9391-EHT
360° kamerák FE9191, FE9391-EV
Multi-Sensor kamerák MS9390-HV
Kompatibilitási információk
Smart VCA Package verzió Támogatott kamera firmware verzió
Deep Learning VCA 6.1.11 0113d, 0117b

A Smart VCA aktív licensz-köteles termék, a 2019. december 31-éig érvényes  licensz próbaverzió az alábbi linken érhető el: http://license.vivotek.com/

További információk, felhasználói kézikönyv és frissítések a VIVOTEK oldalán találhatók: https://www.vivotek.com/learning/feature-article/24/smart-vca>

Lépjen be a webáruházba!
Csatlakozz Facebook zártcsoportunkhoz!

Kérje blogértesítőnket!

Ha szeretne kapni értesítést bejegyzéseinkről, vagy híreinkről, kérjük iratkozzon fel!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Igazolja, hogy Ön nem robot.