Megérkezett a nyár, és ezzel a hőség, a napozás, a strandra járás, a nagy leégések, a szúnyogok, a főtt kukorica, és minden, amivel a nagybetűs NYARAT asszociáljuk. Sajnos (vagy szerencsére) ezzel eljött a nagy, nyári viharok időszaka is.

A nyári viharok nem olyanok, mint az őszi, vagy téli viharok. Nem esik az eső apró szemekben napokig, nem rejtőzik a nap felhők mögé, egész napos szürkeségbe borítva a tájat. A nyári vihar gyorsan jön, hangosan, mindent eláztat, mindent elsöpör, és általában ugyanolyan gyorsan is vége lesz. Ezek a viharok jelenthetik a régóta várt felfrissülést, a szivárványt, és a nyári eső illatát, de sajnos van egy kevésbé romantikus oldaluk is.

A nyári eső sajnos egyre inkább érkezik jéggel, viharos széllel, és villámokkal, ráadásul ezek a globális klímaváltozás hatására egyre szélsőségesebbek lesznek. Emellett a közelmúltban meg kellett ismerkednünk egy szóval, ami egyre gyakrabban fordul elő a hírekben, és az időjárás-jelentésekben: szupercella.

A szupercellákról órákig lehetne beszélni, ezért foglaljuk össze a lényegüket. A szupercella leggyakrabban a tartós nyári melegben érkező hidegfront kísérőjelensége. Ilyenkor a front szélén a zivatarfelhő láncszerűen összeállnak, és zivatarláncokba rendeződnek. Ezekben a zivatarláncokban alakulhat ki leggyakrabban szupercella. A szupercella egy, a légkör alsó rétegétől (troposzféra) akár a legfelső légrétegig (sztratoszféra) érhetnek, belsejükben erős, felfelé tartó légáramlás van, illetve a szupercellák jellemzően forognak a tengelyük körül. A szupercella már nem a klasszikus nyári vihar, általában özönvízszerű eső, gyakran jég, illetve heves és gyakori villámlás kíséri, nem mellesleg gyakran alakulnak ki belőle tuba, illetve tornádó.

Bár az említett kísérőjelenségek egy része ellen kitűnő orvosság, ha biztonságba vonulunk, és otthonunkban várjuk ki a vihar végét, az egyik jelenség utolérhet minket otthonunk védelmében is, ez pedig a villám.

Megoldások külső villámvédelemhez és túlfeszültség-védelemhez ITT!

A villámlás a természet egyik legérdekesebb, egyben legveszélyesebb jelensége, nem véletlenül társították már az idők kezdete óta valamilyen természetfeletti lénnyel, gondoljunk akár az északi mitológia Thor nevű istenére, vagy a görögök Zeuszára. A villámlás tudományos oldala eléggé bonyolult, de egy kicsit menjünk bele.

A villám pontos kialakulása a felhőkön belül azért történik, mert a felhőket alkotó apró vízcseppek és jégkristályok egymással ütközve, súrlódva, átadják egymásnak a töltésüket. Ezáltal a felhőben egyre nagyobb töltéskülönbség alakul ki, ami elektromos teret hoz létre. Ez az elektromos tér egyre erősebb lesz, és idővel elkezdi magához vonzani a felhő többi részéből az elektronokat, illetve a földfelszín közelében lévőket is, ezzel egy láncreakciót indítva. Ahogy a negatív töltések gyülekeznek a felhők aljában, úgy szorítják lefelé a földből a negatívakat. Ezáltal a föld pozitív töltésű lesz. A negatív töltések eltaszítják maguktól a földben lévő szintén negatív töltéseket. Az ezután pozitívan maradt föld vonzza a felhők aljába gyűlt negatív ionokat. Amikor a negatív töltésű áramlat eléri a földet, akkor a pozitív töltéseket elkezdi taszítani a föld a negatívak hatására. Amikor a két ellentétes töltésű áramlat találkozik, egy nagy vezetőképességű ionizációs csatornát nyitnak az elektronok számára, amelyek ezen keresztül leugrálnak a földre. Ez a villámlás.

A villámban emberi ésszel felfoghatatlan erők lépnek fel: egy átlagos villám energiája 5 000 000 000 Joule (5 milliárd), ez egy teljes háztartás egy havi energiaigénye. Egy átlagos vihar ideje alatt csak a villámokból egy atombombának megfelelő energia szabadul fel. A villám nagyon gyorsan terjed: 180 km/s, azaz 648 000 km/h sebességgel. Az elektromosság tekintetében az áramerősség elérheti a 200 000 Ampert, a feszültség pedig a 120 000 Voltot. A hőhatás elérheti a 30 000 Celsius fokot, ez ötször forróbb a Nap felszínénél. Ez okozza, hogy pl. a fába csapó villám szétrepeszti azt, hiszen a hirtelen hő hatására a fában lévő víz azonnal gőzzé alakul, ami a fából szabályosan „kirobban”. A dörgés okát is itt kereshetjük, ugyanis a villám a levegőn végighaladva felhevíti azt, ami hirtelen tágulni kezd, összeütközik a környező, hidegebb levegővel, és hangrobbanás keletkezik.

És miért látjuk előbb a villámlást, mint ahogy hallanánk a dörgést? Nem azért, mivel a szemünk előrébb van, mint a fülünk, hanem mivel a fény terjedési sebessége ~300 000 m/s, a hangsebesség ennek töredéke, földközelben ~1200 km/h.

A villámlás pusztító hatásai mellett széles körben tud bosszúságot is okozni, ugyanis a villám tulajdonságainak köszönhetően mindig a legrövidebb utat keresi a felhő, és a talaj között, ez pedig gyakran egy magasan lévő fém szerkezet, adott esetben egy nagyfeszültségű vezeték. Mivel a nagyfeszültségű vezetékek amúgy is az elektromos áram vezetésére lettek kifejlesztve, ezért a villám okozta áram gyakran végig is tud menni rajtuk, ezzel túlfeszültséget okozva. Ez a túlfeszültség egy nem megfelelően védett otthonban, vagy irodában okozhatja az elektromos készülékek sérülését is.

A nagy értékű elektromos berendezések védelmére akár egy túlfeszültségvédő is elegendő, ezek általában egy elektromos elosztóhoz hasonlítanak, és funkcióban is hasonló szerepet látnak el, viszont megvédik a túlfeszültségtől a hozzájuk csatlakoztatott eszközöket:

Emellett a szünetmentes tápegységek működésüket tekintve általában a túlfeszültség elleni védelemre is fel vannak készítve, korábban egy részletes cikkben foglalkoztunk a működésükkel.

Tekintse meg áruházunkban

CYBERPOWER Túlfeszültségvédőt

Amellett, hogy egy szünetmentes tápegység megvéd az esetleges túlfeszültségtől, a viharok okozta másik veszélyes tényezőt, az áramkimaradást is át lehet vészelni, ezért mindenképpen javasoljuk akár otthonra, akár irodába legalább egy egyszerűbb modell beszerzését. Áruházunk jelenleg rendkívül kedvező árakon, akciósan kínálja több gyártó termékeit:

Kérje blogértesítőnket!

Ha szeretne kapni értesítést bejegyzéseinkről, vagy híreinkről, kérjük iratkozzon fel!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Igazolja, hogy Ön nem robot.