„A munkáltató tájékoztatja a munkavállalókat, hogy a munkahelyen elektronikus megfigyelőrendszert alkalmaz.”

Az esetek többségében ezzel ki is merül a munkáltatók kamerarendszer-üzemeltetéssel kapcsolatos tájékoztatója, holott akár az Általános Adatvédelmi Rendelet (ismertebb nevén: GDPR), akár a hazai Infotv. rendelkezései szerint is kiterjedt tájékoztatási kötelezettség terheli a munkáltatót nemcsak a kamerarendszer üzemeltetésének tényéről, de például a kamerák elhelyezkedéséről, a kamerák látószögéről, a rögzített felvétel tárolásának körülményeiről (hol, meddig tárolódik, a felvételekhez ki fér hozzá), egyáltalán a felvétel elkészítésének céljáról. Ahogy a munkáltatók akár tudatlanságból, akár hanyagságból, akár más okból nem tesznek eleget a jogszabályi előírásoknak, úgy a tapasztalat azt mutatja, hogy a munkavállalói oldalon pedig a jogtudatosság hiánya vezethet a jogsértő gyakorlatok állandósulásához.

Előzetesen az alábbi fogalmakat mindenképp érdemes tisztázni:
Személyes adatnak tekinthető minden adat, információ, amely alapján valaki (az érintett) azonosíthatóvá válik. Így különösen az illető neve, lakcíme, telefonszáma, e-mail címe, de akár az anyagi helyzete, végzettsége, képzettsége, családi állapota is személyes adatnak, egyes esetekben különleges adatnak is minősülhet (pl. egészségi állapota, etnikai származása, vallási vagy világnézeti meggyőződése). A munkaviszony szempontjából a munkavállaló érintettnek minősül.

Az adatkezelő az a személy vagy társaság, aki a személyes adatokon különböző műveleteket végez, így pl. ha a személyes adatokat gyűjti, rögzíti, adatbázisba felviszi, az adatot módosítja, törli, továbbítja, az adatot lekérdezi stb. Az adatkezelő az, aki a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit meghatározza. A munkaviszony szempontjából a munkáltató adatkezelőnek minősül.

A munkáltató ugyanakkor a személyes adatok feldolgozására adatfeldolgozót vehet igénybe, aki az utasításainak megfelelően egyes speciális műveletek végrehajtásáért felel. Így adatfeldolgozónak minősülhet a kamerarendszert üzemeltető őrző-védő szolgálat.

A következőkben tájékozottságuk felmérése érdekében kérjük, oldják meg az alábbi kvízt!

Jogszerű-e az alábbi gyakorlat:

  1. A kamerarendszer üzemeltetéséhez a munkavállaló a munkaszerződésében hozzájárulását adta. (I/N)
  2. A munkahelyen vagyonvédelem céljából telepített kamerarendszer felvételét a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyának megszűnéséig őrzi. (I/N)
  3. Fémfeldolgozó üzemében a munkáltató kamerarendszert üzemeltet a munkavállalókat ért balesetek kivizsgálása érdekében, melyről a munkavállalókat előzetesen tájékoztatta is. (I/N)
  4. A munkáltató kizárólag a munkavállaló ellenőrzése érdekében kamerát helyez el az üzlethelyiségében. (I/N)
  5. A munkáltató a gyakori betörések miatt kamerát helyez el az üzlethelyiségében. (I/N)
  6. A munkáltató kamerarendszert telepít a munkahelyi étkezőben. (I/N)
  7. A munkáltató kamerarendszert telepít a munkahelyi öltözőben. (I/N)
  8. A kamerarendszert a munkavállaló számára ismeretlen őrző-védő szolgálat üzemelteti. (I/N)
  9. A munkahelyen rögzített kamerafelvételt bárki szabadon megtekintheti. (I/N)

A helyes válaszok:
1/N, 2/N, 3/I, 4/N, 5/I, 6/N, 7/N, 8/N, 9/N

Értékelés:
0 – 5 pont: Ha Ön munkáltató és nem rendelkezik adatvédelmi bírságra és perköltségre elkülönített alappal, javasoljuk, hogy feltétlenül olvasson tovább. Ha Ön munkavállaló és nem született exhibicionista, feltétlenül olvasson tovább.
6 – 8 pont: Alakul, talán a beszerzésen még nem tudnak arról a titkos légyottról.
9 – 10 pont: Ön vagy nagyon szerencsés, vagy ismeri a jogait és kötelezettségeit, a következő cikkünkben leírtak csak emlékeztetőül szolgálnak.

Forrás: hplaw.hu

Lépjen be a webáruházba!
Csatlakozz Facebook zártcsoportunkhoz!

Kérje blogértesítőnket!

Ha szeretne kapni értesítést bejegyzéseinkről, vagy híreinkről, kérjük iratkozzon fel!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Igazolja, hogy Ön nem robot.