Adatintegritás fontossága

A digitális korszakban egyre nagyobb szerepet töltenek be az olyan mai technológiák, mint például a mesterséges intelligencia, vagy az e-kereskedelem. Mindenhol jelen vannak ezek a napi életben, például mobillal történő fizetésnél, készpénzfelvételnél, mozgásérzékelésnél az irodákban, gyárakban, tömegközlekedési helyeken, illetve számos más aktivitásnál, melyeket el sem tudunk képzelni.  A mobilalkalmazások és az innovatív technológiák növekedése életünk szinte minden aspektusát átalakította. Ez a hihetetlen kényelem azért jött létre, hogy az embereket kiszolgálják, és nehéz már azt elképzelni, hogyan is működött a világ ezt megelőzően. Azonban, minél több kényelemhez jutottunk, annál több adatot hoztunk létre.  Elképzelte már valaha, mi van, ha egyszer az adatok rossz helyre kerülnek, mi van, ha megsérülnek, illetve ha a helytelen adatok felcserélik a helyeseket?  Ezekkel az elképzelésekkel az adatok integritása az informatikai rendszer egyik legnagyobb kihívása lett a pusztító fenyegetések és a digitális korszak alapvető tényezői számára.

Miért válassza az XCubeNAS-t?

Az XCubeNAS tervezésének elve szerint, az adatintegritás volt a legfontosabb tényező, ezért a QSAN fejlesztési csoportjának többszörös kompromisszumokkal kellett szembenéznie a biztonság és a teljesítmény tekintetében. Egyedi kialakítást készítettünk a felhasználó által meghatározott poolokhoz, amely megfelel a különböző alkalmazási igényeknek; mindegyik más célt szolgál: adatbázisok, általános és média streamek. Az adatbázis pool úgy lett kialakítva, hogy a legmagasabb teljesítményt nyújtsa a legkisebb fájlokkal. Az általános pool az alkalmazások 80%-át teljesíti, mint például a biztonsági mentés, vagy a fájl megosztás. A média stream pool magas teljesítményt nyújt a nagyobb fájlokhoz és a 10GbE, Thunderbolt 3-hoz lett optimalizálva.

Hogyan biztosítja az XCubeNAS az adatintegritást?

Az adatbázisok számára elengedhetetlen az adatok integritása és biztonsága. A QSAN tároló kezelő software, a QSM (QSAN Storage Management) két mechanizmust kínál a szerverek és a tároló közötti adathibák kiküszöbölésének biztosítására. Először beállítjuk az adatot, hogy keresztülírja a gyorsítótárat, így megakadályozva a véletlen baleseteket, például a flash károsodást, vagy az áramkimaradás okozta veszteségek kockázatát. Másodszor, a ZFS ellenőrző összeget alkalmazzuk. A ZFS ellenőrző összeget az adatintegritás biztosításához tervezték. Más fájlrendszerekben, mint például az EXT4 az ellenőrző összeget az integritás ellenőrzésére használják és csak a bitkárosodás ellen nyújt védelmet. A ZFS ellenőrző összeg ugyanakkor megakadályozza a fantom-írást, a hibásan irányított olvasást és írást, a közvetlen memória hozzáférési paritás hibákat és a véletlen felülírásokat.

Továbbá a ZFS támogatja az önjavító adatokat. Ettől eltekintve, más fájlrendszerek nem címezhetőek, abban az esetben, ha egy blokk sérült, hacsak nem egy metaadat blokk. Ez azt jelenti, hogy más fájlrendszerek rossz blokkokat vezethetnek az alkalmazásokhoz és felülírhatják a pontos adatokat más tükrözésben.  A ZFS egy tranzakció alapú fájlrendszer, mely azt jelenti, hogy a műveletek rendkívül rövidek, ha üzemzavar, vagy áramkimaradás történik, a fájlrendszer gyorsan képes helyreállni.

A biztonságon túl, a teljesítmény

A magasabb fokú biztonság nagyobb erőforrást is igényel. Mint már említettük, a ZFS a memórián alapuló ellenőrző összeget használja, amely nagyobb memória kapacitást igényel a rendszerben. A ZFS ARC, (Adaptív csere gyorsítótár) algoritmust használ, mely a ZFS-ben valósul meg, felülmúlja a hagyományos RAM algoritmust, mivel kiváló találati arányt biztosít. Továbbá a ZFS számára a nagy teljesítmény nem csupán az egyetlen cél, annak biztosítása érdekében, hogy minden file és blokk helyes legyen, a ZFS megköveteli a hosszabb számítási időt és a RAM kapacitást a folyamat befejezéséhez, mely befolyásolhatja a teljesítményt is.

Konklúzió

Ebben az összefoglalásban tehát megállapítottuk, hogy a ZFS képes megakadályozni a csendes adatkorrupciót, ezáltal biztosítja az adatokat a továbbítás és a tárolás során. Bármely alkalmazási környezetben elengedhetetlen a hibátlan adatok küldése és fogadása. Így tervezték az XCubeNAS-t. A beépített ZFS-sel így egy nagy teljesítményű nagyvállalati szintű tároló megoldást kapunk.

Lépjen be a webáruházba!
Csatlakozz Facebook zártcsoportunkhoz!

Kérje blogértesítőnket!

Ha szeretne kapni értesítést bejegyzéseinkről, vagy híreinkről, kérjük iratkozzon fel!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Igazolja, hogy Ön nem robot.